Tips og råd
Bunadskjorten bør vaskes etter bruk. Lin tåler varmt vann opp til 60 grader. Det er som oftest ikke behov for å vaske skjorten så hardt. Om linfibrene blir utsatt for sterkere varmebehandling enn dette, så mister den spensten og glansen. En linskjorte skal helst vaskes for hånd i Milo, og skylles godt i kaldt vann.
Det beste er å vaske linskjorter for hånd.
Heng skjorten på en kleshenger av plastikk, ikke henger av tre da denne setter farge på skjorten. Dra forsiktig i krage og mansjetter og la den tørke. Skjorten kan også ligge å tørke slett på et håndkle. Skjorten skal ikke strykes før den blir lagt bort, for da kan en gulne.
Når du tar frem skjorten igjen for bruk og skal stryke den er det fint å fukte den godt, da dette gjør det lettere å stryke den. Fukte den godt og stryk den. Deretter henger du den til tørk. Linfibrer holder godt på fuktighet, så skjorten bør henge 2-3 dager før den brukes, da er den helt tørr. Når den har tørket godt kan man gå over med strykejernet enda en gang. Det beste å bruke er et dampjern, men om du ikke har dette tilgjengelig kan du bruke et fuktig glasshåndkle.
Får du flekker på skjorten som er vanskelig å få bort med vanlig vask med Milo, så har butikken Liers Husflid en fantastisk såpe spesielt egnet for vanskelige flekker på bunadsskjorter. Denne såpen heter Almgrens såpe og har en base på naturlige oljer. Denne er flott til vanskelige flekker. Det må forresten aldri brukes klor på naturlige linprodukter. Klorin spiser opp fibrene og linen blir grå. Flekkfjerningsåper som Vanish og liknende anbefaler vi ikke.
Vent med å stryke bunadsskjorten! Om bunadsskjorten strykes før den blir lagt/hengt bort, vil den bli gul.
— Ivar Lier, Liers Husflid
Det er viktig å behandle skjorten etter det svakeste ledd. Har du broderier i ull eller silke, må hele plagget behandles etter dette. Silkeskjorter må renses.
Ullvarefabrikk. Dagens produksjon av ullstoffer inkluderer ikke møllbehandling på grunn av miljøhensyn. Det vi da må tenke på, er å beskytte bunaden vår mot møll og fuktighet.
Når bunaden henges bort, bruker vi en bunadspose som «puster», det vil si at posen ikke er helt tett for luft, men ikke har åpne hull slik at møllen kommer til. Bunadsposen bør da være av naturfiber som f.eks. bomull. Bunaden bør henge og luftes etter bruk, den skal være tørr så den ikke blir muggen. Aldri heng bunaden rett fra kroppen og inn i bunadsposen, la bunaden henge og lufte seg gjennom natten, da vil den kvitte seg med lukt og fukt.
Bunadsposen bør dekke hele bunaden. Lukk igjen åpningen rundt opphengskroken med en tråd eller lignende, så ikke møllen lurer seg inn. Bunadsposen bør være lang nok slik at bunaden henger fritt, det er viktig at det er luftsirkulasjon både inne i og rundt bunadsposen. Ved for tett oppbevaring og ugunstige klimaforhold kan man få jordslag. Legg inn møllringer / kuler av sedertre mot møll./p>
For mannsbunad henges gjerne bukse, vest og jakke inn i bunadsposen. Buksen / nikkersen henges på stang. Ullstrømpene legges i bunnen av posen. Husk møllkuler- / ringer også her. Skjorter i lin og bomull er ikke så utsatt for møll, men det er silke, legg da også inn møllkuler eller møllringer her. En skjorte bør ikke henge, men pakkes inn i en skjortepose eller et hvitt putevar og legges pent vekk. Møllkuler av sedertre er å få kjøpt i vår butikk i gågaten (Liers Husflid i Fredrikstad). Behandler du bunaden riktig, vil den være til glede og nytte i mange år.