Østfoldbunaden

Østfold hadde ingen offisiell bunad før i 1936. I begynnelsen av 1930-tallet fant arkitekt Marie Karsten en drakt på Ellefsrød Gård i Idd som hun mente hadde mange likhetstrekk med festdraktene som ble brukt i Østfold i eldre tider.

Hovedforslaget basert på draktfunnet fra Ellefsrød Gård ble vist på fylkesutstillingen i Sarpsborg i 1930. Noen år senere ble forslaget som Marie Karsten lanserte avvist. Østfold Husflidslag opprettet en gruppe med fagfolk som kunne endelig gi et forslag på hvilken drakt som skulle bli Østfolds bunad. Forslaget fra denne komiteen ble presentert og vedtatt av Østfold Husflidslag i 1936.

Om det var draktfunnet til Marie Karsten noen år tidligere som var den største inspirasjonen til Østfoldbunadens mønster er fortsatt usikkert, men herredrakten til Østfoldbunaden har i hvert fall hentet det meste av inspirasjon til mønster fra samme gård som Marie Karsten hentet sitt forslag fra –  Ellefsrød gård i Idd i den vakre Enningdalen utenfor Halden.

Under en auksjon på Ellefsrød gård i 1882 ble det avdekket et vell av historiske klær (spesielt fra 1700-tallet) som har blitt bevart for ettertiden og mange av de har blitt populære festdrakter i Østfold de siste årene.

Østfoldbunaden ble møtt med både stor begeistring og sterk misnøye da den ble lansert i 1936. I 1949 ble motstykket til Østfoldbunaden presentert – Østfoldbunaden Løken. Dermed hadde Østfold fått to meget vakre bunader, krangel og feide stilnet  ettersom at de to bunadene var ganske ulike hadde plutselig fylke to bunader for hver sin smak.. Siden den gang har Østfoldingene vært så heldige å kunne velge blant to bunader, ikke verst til å være Norges nest minste fylke.